Activitats Santa Maria de Palautordera

Dones Singulars. La història amb veu de dona

L’objectiu del curs és conèixer la història recent a través de les dones i reflexionar sobre quina història hem aprés, què ens han ensenyat i per què. El curs vol posar en valor la discriminació i la desigualtat que hem patit les dones històricament i les lluites per afrontar-la. Així, coneixerem a través dels canvis socials, econòmics i polítics que tenen lloc a Occident i a casa nostra, com neix el moviment feminista en la transició de l’Antic Règim al Capitalisme i quina ha estat la seva evolució fins el moment actual.

Saps que abans de Karl Marx ja va haver una dona que va preveure la unió mundial del proletariat, que al costat de Nietzsche hi va haver una pensadora d’igual importància, o que una revolucionària va participar en l’assassinat del tsar de Rússia i per això va ser la primera dona executada a la forca en aquest país?

Coneixerem quin va ser el lloc de les dones en la transició de l’Antic Règim al Capitalisme, veurem les dificultats en l’accés a l’educació i al treball, el canvi de rols i models femenins, el pensament, la Ideologia i l’activisme social que portaren a terme les dones, la seva participació política i la reivindicació dels drets civils, la lluita per la justícia social i l’emancipació de les dones en temps de guerra, el silenci durant el franquisme, la represa de la lluita a la Transició, la identificació i denúncia de les violències masclistes i els feminicidis, el feminisme en l’actualitat.

Coneixerem a artesanes, bruixes, obreres, empresàries, mestres, metgesses, polítiques, escriptores, cupletistes, artistes, viatgeres, revolucionàries, milicianes, guerrilleres, periodistes, infermeres, fotògrafes, advocades, pensadores…

Ho farem a través de la seva veu i els seus testimonis quan sigui possible. Mitjançant els seus escrits dins del context de l’època, la música i les cançons. Anirem del mite de Carmen fins al feminisme en l’actualitat, passant per les transgressores, les impulsores de l’educació i la salut de les dones, les revolucionàries i anarquistes convençudes.

A càrrec de Carme Expósito (Llicenciada en Història Contemporània. Màster en Migracions i Educació Intercultural i Màster en Polítiques de Dones, Gènere i Ciutadania. Tècnica de Polítiques Socials, formadora de persones adultes, docent i col·laboradora a la UPG de Granollers).

Preguem la màxima assistència al curs o tallers al qual t’has inscrit. En cas d’absència s’ha de notificar amb la màxima antelació a través del canal de WhatsApp (680.675.506) o correu electrònic (canrahull@smpalautordera.cat).

Inscriu-te!
Data
Del 26 de setembre al 10 de febrer
Horari
Dilluns de 18.30 a 20h
Lloc
Can Rahull
Preu
68€ el quadrimestre